Blue Economy Innovation and Investment Summit s podporou SlovakAid - SlovakAid

Blue Economy Innovation and Investment Summit s podporou SlovakAid

V dňoch 2. až 4. októbra 2024 sa v kenskej Mombase konal v poradí 3. ročník samitu o inováciách a investíciách v modrej ekonomike Blue Economy Innovation and Investment Summit.

Tohtoročnou témou bolo „Budovanie inkluzívnej modrej budúcnosti – podpora pracovných miest a ekonomických príležitostí pre mladých ľudí a ženy.“ Samit nadviazal na predchádzajúce dva úspešné ročníky a bol finančne podporený prostredníctvom oficiálnej rozvojovej spolupráce SR pod značkou SlovakAid.

Prečo MODRÁ EKONOMIKA?

MODRÁ EKONOMIKA zahŕňa využívanie mora aj vnútrozemských vôd na hospodársky rast s rešpektom voči životnému prostrediu. Tento koncept sa orientuje na oblasti rybolovu, cestovného ruchu, bezpečnosti, dopravy, energetiky a na mnohé ďalšie odvetvia.

Miesto diskusií a spolupráce

Podujatie predstavilo príležitosť diskutovať o trvalo udržateľnom rozvoji sektora modrej ekonomiky, technologických inováciách či adaptačných stratégiách k dopadom klimatických zmien na pobrežné komunity. Jeho súčasťou boli rôzne panelové diskusie, prezentácie startupov či rozvojových partnerov.

Zúčastnili sa ho zástupcovia veľvyslanectiev, vlády Kenskej republiky, regionálnych vlád, súkromného a neziskového sektora, tvorcovia politík, investori, mladí inovátori.

V rámci panelu ku klimatickým inováciám vystúpila aj rozvojová diplomatka Denisa Močková.

Samit zároveň ponúkol priestor na stretnutia s lokálnymi rozvojovými partnermi, ktorých projekty podporuje SR cez rôzne nástroje SlovakAid.

Slovensko ako vnútrozemská krajina má významné odborné znalosti v oblasti sladkovodného hospodárstva, obnoviteľnej energie a obehového hospodárstva. Sme pripravení pomôcť Keni zdieľaním našich odborných znalostí, technológií a inovácií,“ uviedla veľvyslankyňa SR v Keni Katarína Žuffa Leligdonová vo svojom otváracom príhovore.

Zdroj: ZÚ Nairobi